Анемія

Блідий вигляд? Шукаємо причини

Наприкінці зими та ранньою весною багато дорослих і дітей відчувають незрозумілу слабкість, стають блідими та малоактивними. Ці ознаки можуть бути наслідком сезонного гіповітамінозу - нестачі вітамінів або недостатку природного ультрафіолету. Але якщо такий стан переходить у хронічну форму або раптово проявляється серед літньої спеки та достатку фруктів, то можна говорити і про серйозніший стан - малокрів'я або анемію.

Анемія - це стан, при якому знижується кількість здорових червоних кров'яних клітин (еритроцитів), які доставляють кисень до органів і тканин організму. Що таке малокрів'я? Анемія завжди супроводжується зниженням гемоглобіну, білку, який міститься в еритроцитах і зв'язується з киснем, що надходить із легень. Існує багато видів хвороби, викликається виникає по різним причинам. Анемія може бути короткочасним захворюванням або навпаки мати хронічний перебіг.  Розвиток малокрів'я може бути пов'язаний з кліматеричним періодом, гормональними порушеннями, характером харчування, нестачею вітамінів, захворюваннями травного тракту, печінки, нирок, порушенням всмоктування, аутоімунними станами, оперативним втручанням та іншими факторами. Нерідко анемія є самостійним або супутнім симптомом багатьох внутрішніх захворювань, інфекційних та онкологічних хвороб.

Ознаки анемії

Основний симптом анемії - слабкість і швидка стомлюваність. Також може спостерігатися блідість, прискорене серцебиття, задишка або відчуття нестачі повітря, болі в ділянці серця, запаморочення, головні болі, холодні пальці. Легкий, а іноді і середній ступінь тяжкості анемії може залишатися безсимптомним і виявлятися тільки при аналізі крові. Однак зі збільшенням ступеня зниження гемоглобіну ознаки та симптоми анемії проявляються. Небезпека анемії полягає в тому, що виникає кисневе голодування тканин. А це негативно впливає на функції всіх органів і систем людини.

Які зміни відбуваються у хворих на малокрів'я?

Через нестачу ферментів, що містять залізо, порушуються функції шкіри. У хворих січеться і випадає волосся, стають ламкими нігті. Ну і, звичайно ж, ті, люди, що страждають на малокрів'я, дуже бліді на вигляд. Обличчя у хворого може бути дещо одутлуватим та млявим, у куточках рота нерідко з'являються заїди, слизова язика атрофується, язик стає ніби "лакованим". Порушення функцій нервової тканини викликає загальну слабкість, втому, сонливість або, навпаки, безсоння. Перед очима починають миготіти "мушки". Жінки стають надмірно збудливими, дратівливими, недовірливими та підозрілими. Може виникнути спотворення смаку, коли хворих раптом нестримно починає тягнути на зовсім неїстівні речі: глину, крейду, вугілля.

Найкраще лікування - це профілактика

Найчастіше зустрічаються анемія, пов'язанаі з порушенням кровотворення через нестачу тих чи інших речовин. Наприклад, заліза, вітаміну В-12, фолієвої кислоти, білків. Такий вид анемії має назву "дефіцитна анемія". Постгеморагічна анемія розвиваються внаслідок крововтрат - гострих або хронічних (як при кровотечах, так і в результаті прискореного розпаду еритроцитів, викликаного різними факторами). Анемія в більшості випадків, невикликаних складними патологічними станами організму, досить добре лікується. Важливе значення має правильне харчування. Велика кількість заліза міститься в м'ясі, квасолі та інших бобових культурах, горіхах і сухофруктах. В-12 є в м'ясі та молочних продуктах. Фолієва кислота - в апельсиновому соці та інших фруктах. Правильне харчування особливо важливе для дітей у період росту і для вагітних жінок. Для людей з високою потребою в залізі або вітамінах можуть призначатися мультивітамінні комплекси, що містять залізо і фолієву кислоту. Але зверніть увагу на те, що препарати, які містять залізо, слід приймати тільки за показаннями, а не в усіх випадках, коли ви відчуваєте слабкість або втому. Тому не займайтеся самолікуванням, а звертайтеся до лікаря: тільки фахівець може з'ясувати причину захворювання і вибрати правильний курс лікування.

Поради фахівців

Включіть у ваш раціон якомога більше зелених овочів, салату та зелені для отримання достатньої кількості фолієвої кислоти. Багато зернових сніданків також містять фолієву кислоту. Їжа, збагачена залізом, також може допомогти при анемії. Слід уникати вживання напоїв, що містять кофеїн (наприклад, чаю, кави, коли), особливо під час їжі, оскільки кофеїн заважає всмоктуванню заліза.  У найкращій, біологічно засвоюваній формі, залізо міститься в червоному м'ясі (яловичині), курятині, печінці тварин, білих грибах, яєчних жовтках, гречаній крупі, моркві, бобових, темно-зелених овочах, зелених яблуках, персиках, вівсяному толокні. Корисними будуть шпинат, курага, гранати. Залізо та його солі містять картопля, гарбуз, бруква, цибуля, часник, салат, кріп, гречка, агрус, суниця, виноград. З тваринних джерел їжі залізо засвоюється легше, ніж з рослинних. Жінкам з частими або рясними менструальними кровотечами, а також під час вагітності, слід обговорити зі своїм лікарем можливість додаткового прийому препаратів заліза.Проводьте профілактику зараження глистами. Уникайте тривалого контакту з інсектицидами, хімічними агентами, отруйними та токсичними речовинами, бензином та іншими нафтопродуктами.

Народні рецепти для підтримання тонусу

Як допоміжні засоби та для проведення підтримуючої терапії при анемії рекомендують багаті аскорбіновою кислотою ягоди чорної смородини, горобини звичайної, шипшини, суниці. З ягід і листя цих рослин готують вітамінний чай: Плоди шипшини, плоди суниці лісової - порівну. 10 г суміші залити склянкою окропу, нагрівати на водяній бані 15 хвилин, охолодити 45 хвилин, процідити, сировину віджати і довести кип'яченою водою кількість настою до первісного об'єму. Приймати по 1/4-1/2 склянки 2 рази на день як додаткове джерело заліза та аскорбінової кислоти.

Чай з листя суниці лісової (1-2 столові ложки на 2 склянки окропу) приймати по столовій ложці 3-4 рази на день як допоміжний вітамінний і тонізуючий засіб для проведення підтримуючої терапії при анемії. Крім того, він підвищує секрецію шлунково-кишкового тракту, покращує апетит.

Плоди горобини звичайної, плоди шипшини - порівну. Чай приймати по склянці на день як допоміжний вітамінний засіб для проведення підтримуючої терапії при анемії. </i>Також аскорбінову кислоту та вітаміни групи B містять картопля, капуста білокачанна, баклажани, кабачки, диня, гарбуз, цибуля, часник, обліпиха, ожина, суниця, калина, журавлина, глід, агрус, лимон, апельсин, абрикос, вишня, груша, кукурудза та ін.

Коли не вистачає заліза

Залізодефіцитна анемія - найчастіше зустрічається вид цього стану. При дефіциті заліза кістковий мозок продукує дрібні бліді еритроцити (т.зв. мікроцити), збіднені на гемоглобін. Захворювання особливо поширене серед жінок дітородного віку через менструальні крововтрати, а також через зростаючу потребу організму в залізі під час вагітності (крім того, у жінок менший запас заліза, ніж у чоловіків).  Залізодефіцитна анемія призводить до зниження концентрації заліза  в еритроцитах, що проявляється в слабкості.

Хворі на залізодефіцитну анемію часто відчувають холод і не можуть зігрітися - залізо відіграє головну роль у регулюванні температури тіла, тому його дефіцит призводить до нездатності зберігати тепло. Крім того, недостатнє забезпечення тканин киснем призводить до появи відчуття втоми та слабкості. У хворих на залізодефіцитну анемію бліда шкіра, вони часто страждають від задишки, запаморочення та головних болів. Вегетаріанці також підлягають ризику розвитку анемії, якщо вони не збагатять раціон харчування достатньою кількістю природних джерел заліза - броколі,  шпинату тощо.

Інші види хвороби

Дефіцит вітамінів: Крім заліза для синтезу еритроцитів необхідний також вітамін В-12 і фолієва кислота. Нестача фолієвої кислоти та вітаміну В-12 може розвиватися у людей, які отримують недостатньо вітамінів з їжею, і у людей з деякими типами захворювань шлунково-кишкового тракту. Анемія, пов'язана з дефіцитом вітаміну В-12 і фолієвої кислоти, відноситься до так званих мегалобластних анемій. При цьому виді анемій продукуються збільшені в розмірах змінені еритроцити - мегалобласти.

Дефіцит В-12, пов'язаний з порушенням всмоктування вітаміну в шлунку, іноді називають перніціозною анемією.

Анемія хронічних захворювань. При деяких видах хронічних захворювань, таких як рак, ревматоїдний артрит, низці інших запальних захворювань, порушення продукції еритроцитів може призводити до розвитку анемії. Ниркова недостатність, наприклад, може викликати нестачу гормону - еритропоетину, який стимулює продукцію еритроцитів кістковим мозком. Що може призначити лікар? Діагноз анемії встановлюється на основі даних аналізу крові. Аналіз крові, при якому визначається рівень гемоглобіну, кількість еритроцитів, ШОЕ - швидкість осідання еритроцитів, кількість лейкоцитів та їх склад, називається загальним аналізом крові.У тому випадку, якщо в аналізі крові виявлено зниження гемоглобіну, робиться набір додаткових аналізів, щоб встановити точний тип анемії. До таких аналізів-процедур може відноситися гастроскопія, колоноскопія, дослідження ШКТ, комп'ютерна томографія та інші дослідження.

Основні види лікування анемії

Залежно від причини анемії лікарем призначається відповідне лікування. Наприклад, якщо анемія пов'язана з недостатністю заліза, то лікар призначить препарати, що містять залізо, а визначивши причину анемії, вживе заходів для її усунення. Якщо причина малокрів'я у  недостатності вітаміну В-12, то вам призначать ін'єкції вітаміну В-12. У дітей анемія може бути пов'язана з зараженням кишечника паразитами або глистами, в цьому випадку спочатку необхідно провести протипаразитарне лікування. При сильній втраті крові лікар у лікарні може провести переливання крові тощо.