Хвороба брудних рук

Літо - пора недуг брудних рук.

Літня спека приносить нам чимало неприємностей і хвороб. Серед них - небезпека зараження гострими кишковими інфекціями (ГКІ). Найбільш інтенсивне сезонне зростання захворюваності припадає на липень - початок серпня. Але іноді, залежно від кліматичних умов - і на першу половину вересня. Кишкові інфекції - велика група хвороб, збудниками яких є бактерії та віруси. Внаслідок їх потрапляння в організм в одному або кількох відділах шлунково-кишкового тракту починається запальний процес. А спека - найсприятливіша пора для розмноження хвороботворних мікроорганізмів. Частіше за інших влітку зустрічаються дизентерія, сальмонельоз та ін.

Звідки вони беруться?

При всіх інфекційних кишкових захворюваннях бактерії проникають в організм людини через рот. Факторами передачі заразного початку можуть бути різноманітні предмети зовнішнього середовища, забруднені випорожненнями хворого, а саме - дверні ручки, іграшки, книги, а також харчові продукти і вода. Джерелом інфекції при захворюванні є людина і домашні тварини. Сприйнятливість до кишкових інфекцій досить висока у всіх вікових групах, особливо до цих захворювань чутливі діти. Кишкові інфекції реєструються цілорічно, але особливо підйом захворювань відмічається в літньо-осінній період. Це пов'язано з достатком овочів і фруктів та створенням сприятливого температурного фактора для збудників. Заразитися різними інфекціями можна від різних джерел. Всі кишкові інфекції можна назвати хворобами брудних рук, тому що передаються вони від хворої на кишкову інфекцію людини до здорової, як правило, через брудні руки або предмети (наприклад, іграшки, посуд). Водночас влітку частіше заражаються через воду, продукти, "обжиті" хвороботворними мікробами. Наприклад, дизентерія може початися, якщо випити сирої води, сирого (некип'яченого) молока або поїсти продуктів з нього, а також немиті фрукти, ягоди, овочі. Кишкова інфекція, викликана ешеріхіями (кишковими паличками E. coli), найчастіше починається через неякісні кисломолочні суміші - кефір, йогурти. А викликають хворобу стафілококи в теплий час особливо активно розмножуються в кремах і тортах, що призводить до виникнення такої хвороби, як харчова токсикоінфекція.

Збудники сальмонельозу (а їх відомо близько 400 видів) потрапляють до людини через будь-які заражені продукти: куряче м'ясо і яйця, варену ковбасу, сосиски, погано промиті або вимиті брудною водою овочі та зелень. Буває і так, що носіями сальмонел стають домашні тварини, птахи або гризуни. Винуватець розвитку бактеріозу "живе" в парному козячому молоці (мікроб гине, тільки якщо його прокип'ятити), сальмонели однієї з груп - в кишечнику курей і їхніх яйцях. Інфекцію розносять гризуни, що "прогулялися" по овочах і фруктах, які зберігаються в погребі. У всіх цих випадках бактерії потрапляють  в тому разі, якщо люди бувають недбайливі в обробці та зберіганні цих продуктів. Захворіти можна і, попивши сирої зараженої води або скупавшись у водоймі сумнівної чистоти. Під час сильної спеки через воду можуть поширюватися і набагато небезпечніші кишкові інфекції: холера і черевний тиф.

Як проявляються?

 

Для розвитку захворювання необхідно, щоб бактерії потрапили в організм людини і від моменту зараження до  виникнення симптомів захворювання пройшло від кількох годин до 7 днів. 

При кишкових інфекціях відмічається переважне ураження шлунково-кишкового тракту хворого, з'являються симптоми загальної інтоксикації: слабкість, підвищення температури тіла, втрата апетиту, блювання і розлад стільця. Крім того, є ще категорія людей, у яких захворювання протікає безсимптомно, вони не пред'являють скарг і виявляються тільки при обстеженні як контактні і з профілактичною метою, але водночас ця категорія осіб має велике значення як джерело зараження оточуючих.

Обережно, забута холера знову нагадала про себе!

В Україні минулого року склалася вкрай неблагополучна ситуація з холери. Збудник холери - холерний вібріон, може зберігатися на харчових продуктах, у воді - від кількох днів до 1,5 місяців. Від моменту зараження до перших проявів хвороби проходить від кількох годин до 5 днів. Збудник холери проникає в травний тракт людини із зараженою водою або харчовими продуктами. Захворювання починається гостро з проносу, хворий відмічає бурчання і неприємні відчуття в пупковій ділянці. Виражених болів у животі та лихоманки не буває. Може відмічатися блювання. Небезпека холери в розвитку різкого і швидкого зневоднення, смерть у важких випадках може наступити через кілька годин. Самолікування неприпустиме, хворий з підозрою на холеру повинен бути госпіталізований у стаціонар, де йому призначать кваліфіковане лікування.

Що робити?

Лікування хворих на ГКІ передбачає: введення лікарських препаратів, спрямованих на знищення збудника хвороби (антибіотики, сульфаніламіди); призначення препаратів, що підвищують опірність організму і попереджають ускладнення та рецидиви. Для запобігання зараженню оточуючих повинна бути проведена своєчасна ізоляція хворого. Рання госпіталізація сприяє своєчасному лікуванню, що сприяє перебігу хвороби і попереджує розвиток ускладнень. Самолікування при гострих кишкових інфекціях неприпустиме, тільки лікар може призначити правильне лікування. Не слід проводити самостійного лікування, яка лікувалася без медичної допомоги, як правило, залишається на довгий термін джерелом інфекції для оточуючих. Саме за рахунок таких прихованих джерел підтримується безперервний процес подальшого поширення інфекції. У профілактиці кишкових інфекцій виняткове значення має високий культурний рівень і гігієнічні навички людей. Особливе значення мають заходи, спрямовані на усунення харчового та водного факторів передачі інфекції.

Заходи профілактики гострих кишкових інфекцій.

Щоб не допустити захворювання на інфекції необхідно:

  • воду пити тільки кип'ячену;
  • варити, смажити і тушкувати - будь-яка теплова обробка в межах 100 градусів вбиває основну масу кишкових збудників;
  • уникати вживання м'ясних, рибних та овочевих консервів сумнівної якості (перевіряйте дату виготовлення на консервних банках);
  • в літній період утриматися від вживання кондитерських виробів з кремом, приготовленому на свіжих яйцях;
  • мити руки перед їжею (звучить банально, але багато хто про це забувають, поїхавши на шашлики);
  • ретельно промивати фрукти, овочі, зелень (зелень краще замочити на 5-7 хвилин у слабосольовому розчині)
  • салати зі свіжих овочів зберігати не більше кількох годин;
  • при купівлі м'ясних і молочних продуктів віддавати перевагу фабричній упаковці, обов'язково пересвідчуватися у терміні придатності. 

Якщо хворий поряд...

Дотримуйтеся заходів обережності при спілкуванні з хворим членом сім'ї. Мікроби передаються з посудом, залишаються на предметах (дверних ручках, клавіатурі комп'ютера). Самому хворому треба намагатися ретельно мити руки після відвідування туалету. Йому необхідно виділити окремий посуд, а решту кухонних предметів прокип'ятити або обробити дезінфікуючим засобом.

Батькам на замітку:

Особливі рекомендації повинні суворо дотримувати мами, які мають маленьких дітей.


  • Їжу дитині готуйте перед кожним годуванням.
  • Залишок недоїденого продукту в жодному разі не зливайте назад у пляшечку з молоком, кефіром і т.д., тому що цим ви забрудните основну масу продукту
  • Зберігайте дитячу їжу в холодильнику не більше 24 годин з моменту приготування.
  • Категорично забороняється багаторазове підігрівання однієї і тієї ж порції дитячого харчування, якщо дитина його не з'їла.
  • При купівлі молочних продуктів і сумішей  звертайте увагу на терміни виготовлення.

Як і чим лікувати, що  їсти і пити - підкаже лікар.

Відчувши перші симптоми кишкового нездужання, багато хто з нас за звичкою приймають антибіотики. Однак, з приводу прийому антибіотиків слід проконсультуватися з лікарем і провести точну діагностику: чим саме викликана кишкова інфекція в кожному конкретному випадку. Щоб поповнити запаси мікроелементів і відновити водний баланс, необхідно пити кип'ячену воду з вмістом різних солей. Такі суміші можна придбати в аптеці. Такі розчини необхідно приймати по кілька ковтків з інтервалом 10-15 хвилин. Взагалі рясне пиття (часте, але невеликими порціями) - запорука успішного одужання. Підійдуть чай, компот із сухофруктів, трав'яний чай.

Лікування кишкових інфекцій здійснюється в кількох напрямках: це нейтралізація токсинів, відновлення водного балансу, а також знищення патогенних мікробів. Блювання і діарея - це своєрідні захисні реакції, таким чином організм позбавляється від чужорідних речовин. Саме тому не слід стримувати блювання, а, навпаки, корисно її викликати. Крім того, лікувальні заходи починаються з промивання кишечника (клізми). Для клізми необхідно використовувати кип'ячену прохолодну воду (20-25 градусів). Після процедури саме час приступати до медикаментозного лікування. Для нейтралізації токсинів і усунення діареї підійдуть, насамперед, сорбенти. Це всім відоме активоване вугілля, переважно в порошку. Щоб не провокувати розвиток бактерій, на час гострих симптомів інфекції краще практично відмовитися від їжі. Не зашкодять пісні вівсяна і рисова каші. Вони мають обволікаючу дію, тому роблять заспокійливий ефект на роздратований кишечник.

Пам'ятайте! Для успішного лікування інфекції важливо дотримуватися послідовності, точності і дозування при застосуванні лікувальних процедур і медикаментів. Найкраще звернутися до досвідченого лікаря за порадою.