Лістеріоз – це харчове бактеріальне захворювання, яке здатне призвести до плачевних наслідків у вагітних жінок та людей з ослабленим імунітетом. Найчастіше бактерія лістерія знаходиться в неправильно оброблених та приготованих м'ясних стравах, а також непастеризованих молочних продуктах.
Здорові люди досить рідко стикаються з цією інфекцією, але вона може бути фатальною для новонароджених або ненароджених дітей. До більш високого ризику небезпечних для життя ускладнень схильні і особи з ослабленим імунітетом. Саме тому при першій же підозрі необхідно здавати аналіз на лістеріоз. Своєчасне лікування допомагає запобігти або пом'якшити розвиток ускладнень.
Особливість даної бактерії – здатність виживати та розвиватися в охолоджених і навіть заморожених продуктах. З цієї причини люди, які схильні до більш високого ризику зараження, повинні уникати продуктів, в яких може знаходитися ця бактерія.
Лістеріоз: симптоми
Якщо у вас розвивається ця інфекція, можуть з'явитися наступні симптоми:
- Підвищення температури,
- Болі в м'язах,
- Нудота,
- Діарея.
Симптоми лістеріозу можуть проявлятися через кілька днів після вживання зараженої їжі. Однак у деяких перед появою перших ознак хвороби проходить місяць і навіть більше.
Якщо бактерія лістерія пошириться на нервову систему, у хворого можуть з'явитися додаткові симптоми, включаючи:
- Головні болі,
- Затвердіння м'язів шиї,
- Плутанина у свідомості,
- Втрата балансу,
- Судоми.
Як проявляється лістеріоз при вагітності та у новонароджених?
Порівняно з іншими здоровими дорослими, вагітні жінки більш сприйнятливі до цієї інфекції. У більшості вагітних бактерія викликає лише м'які симптоми. Але наслідки для дитини можуть бути жахливими. Малюк може несподівано померти або зіткнутися із загрозливою життю інфекцією протягом перших днів після народження. Іноді трапляються викидні.
Як і у дорослих, симптоми лістеріозу у новонароджених можуть бути незначними. Вони включають:
- Слабке бажання їсти,
- Дратівливість,
- Підвищення температури,
- Блювання.
Лістеріоз у людей з ослабленим імунітетом:
До цієї категорії людей входять:
- Особи старше 60 років,
- Хворі на ВІЛ/ СНІД,
- Люди, які проходять хіміотерапію,
- Особи із захворюваннями нирок або цукровим діабетом,
- Ті, хто приймає великі дози преднізону або деякі препарати від ревматоїдного артриту,
- Люди, що приймають препарати після пересадки органів (імунодепресанти).
Бактерію лістерію можна знайти в ґрунті, воді або фекаліях тварин. Найчастіше люди заражаються після вживання:
- Зараженого м'яса,
- Непастеризованого молока або продуктів, які з нього приготовлені,
- Сирих овочів, які були заражені з ґрунту або використаного як добриво гною,
- Деяких перероблених продуктів, таких як м'які сири, хот-доги та м'ясні закуски, які були заражені вже після переробки.
Коли біжати до лікаря?
Якщо ви їли продукти, які згодом були зняті з продажу через бактерію лістерію, прислухайтеся до свого організму. При появі чотирьох головних симптомів відразу ж йдіть до лікаря. Те ж саме стосується і вживання продуктів, які могли бути заражені: непастеризованого молока, недоготованого хот-дога або м'ясних делікатесів. Якщо після їх вживання з'явилися симптоми лістеріозу, йдіть здавати аналіз.
При появі додаткових симптомів, які зачіпають нервову систему, необхідно телефонувати в швидку. Ці симптоми можуть вказувати на розвиток одного із загрозливих життю ускладнень – бактеріального менінгіту.
У більшості випадків ця інфекція проявляється настільки м'яко, що хворі можуть нічого не помітити. Але це не скасовує того факту, що дане захворювання здатне призвести до загрозливих життю ускладнень. До них відносять:
- Зараження крові (септицемія),
- Запалення мембран та рідини, які оточують головний мозок (менінгіт),
- Викидень на ранніх термінах вагітності (у 20% випадків),
- На більш пізніх стадіях вагітності – передчасні пологи або народження мертвої дитини (у 3% випадків),
- Розвиток смертельно небезпечної інфекції у дитини протягом перших днів після народження (навіть якщо інфекція дуже слабо проявлялася у мами).
Лістеріоз: діагностика та лікування
Найефективніший спосіб виявлення цієї інфекції – аналіз крові на визначення ДНК бактерії. До речі, якщо ви живете в Києві, ви можете здати цей аналіз в нашому медичному центрі на Троєщині.
У деяких випадках потрібні додаткові методи досліджень – аналіз сечі або спинномозкової рідини.
Лікування лістеріозу варіюється залежно від тяжкості симптомів. Більшість людей з легким перебігом захворювання не потребують обов'язкового лікування, але повинні знаходитися під наглядом лікаря. У тяжких випадках призначаються антибіотики.
Лістеріоз при вагітності необхідно лікувати дуже швидко. Головна мета – запобігти переходу інфекції від матері до дитини. Якщо малюк народився з цією інфекцією, йому можуть призначити комбінацію з кількох антибіотиків.
Як запобігти цій хворобі?
Для того щоб запобігти зараженню лістеріозом, необхідно дотримуватися простих рекомендацій:
- Дотримуйтесь правил гігієни: завжди ретельно мийте руки з милом перед і після приготування їжі. Після готування вимивайте кухонне приладдя та поверхні, особливо – обробну дошку. При цьому необхідно використовувати мийний засіб та гарячу воду.
- Ретельно очищайте поверхню сирих овочів за допомогою щітки для чищення або спеціальної щітки для овочів. Робіть це під сильним напором проточної води.
- Доводьте їжу до повної готовності. Кожен раз перевіряйте, щоб м'ясні та яєчні страви пройшли повну термічну обробку.
Заходи обережності для людей з групи ризику
Нагадаємо, що до цієї групи входять вагітні жінки та люди з ослабленим імунітетом. У їхньому випадку необхідно застосовувати додаткові профілактичні заходи з такими видами продуктів:
- Непастеризоване молоко – відмовтесь від нього повністю.
- М'які сири. Не їжте м'які сири – фету, брі, камамбер та блакитний сир, якщо на етикетці не вказано, що сир був приготований з використанням пастеризованого молока.
- Хот-доги та м'ясні делікатеси. Їжте їх тільки в тому випадку, якщо вони пройшли ретельну обробку під високою температурою (до появи пари). Ретельно вимивайте руки після приготування хот-догів та м'ясних закусок.
- Охолоджені або заморожені копчені морепродукти, а також в'ялене м'яса. Не їжте цих продуктів. Прийнятні лише консервовані копчені морепродукти.
Тепер ви знаєте, як знизити ризик зараження бактерією лістерією. За статистикою Центру з контролю та профілактики захворювань, у США від цієї інфекції щороку помирає 260 осіб. Тому при перших же підозрах краще здати аналіз на лістеріоз і бути спокійним.
Джерела:
- Listeria infection, Mayo Clinic,
- What Is Listeria, WebMD,
- Listeria (Listeriosis), Centers for Disease Control and Prevention, CDC.

