Що таке лактазна недостатність і як з нею бути?

Лактазна недостатність – це не хвороба, а стан, за якого людина нездатна нормально перетравлювати молочний цукор – лактозу. В результаті після вживання молока або інших молочних продуктів з'являється діарея та посилене утворення газів. Цей стан також називається лактозною непереносимістю, адже організм в буквальному сенсі не переносить лактозу. Зазвичай цей стан не становить небезпеки для здоров'я, але його симптоми дуже неприємні. Давайте більш докладно розглянемо, звідки береться це явище і чи можна щось з ним зробити.

Що таке лактазна недостатність?

Лактоза – це цукор, який міститься в молоці та молочних продуктах. Організм не здатний засвоїти лактозу, тому «розбиває» її на 2 більш простих цукри: глюкозу та галактозу. Процес розщеплення відбувається у верхній частині тонкого кишківника, куди лактоза потрапляє зі шлунка. Лактоза розщеплюється на глюкозу та галактозу під дією ферменту лактази.

Лактаза виробляється у верхній частині тонкої кишки. Якщо вона синтезується в недостатній кількості, лактоза не розщеплюється і не засвоюється. Коли молочний цукор не перетравлюється і не всмоктується тонкім кишківником, він просувається далі по кишківнику і досягає товстого кишківника. У товстому кишківнику здорові бактерії взаємодіють з неперетравленою лактозою. В процесі цієї взаємодії і проявляються симптоми лактазної недостатності.

Деякі люди помилково плутають це порушення з алергією на коров'яче молоко. При алергії на молоко імунна система реагує на молочні білки, і лактоза тут абсолютно ні до чого. Тому лактозна непереносимість не має нічого спільного з алергією.

Цікавим є той факт, що організм деяких людей нездатний перетравлювати абсолютно жодних молочних продуктів. Інші можуть без наслідків вживати йогурт, кефір або сир.

Які причини непереносимості лактози?

Існує 3 форми цього порушення, і кожна з них розвивається зі своїх причин.

Первинна непереносимість молочного цукру

Це найпоширеніша різновидність порушення. Люди з первинною непереносимістю лактози при народженні виробляють велику кількість лактази. Таким чином природа подбала про новонароджених, адже для них надзвичайно важливо засвоювати всі поживні речовини, які вони отримують з молоком. Після того як дитина поступово замінює молоко іншою їжею, виробництво лактази знижується. Хоча воно залишається достатньо високим для того, щоб засвоювати ту кількість молочних продуктів, яку вживають дорослі. Але так відбувається тільки у тих, хто в дорослому віці без проблем вживає молоко та інші молочні продукти.

При первинній лактазній недостатності вироблення ферменту знижується дуже різко. З цієї причини у зрілому віці виникають складнощі з перетравлюванням молочних продуктів. Дана форма непереносимості визначена на генетичному рівні.

Вторинна непереносимість

При цій формі порушення вироблення лактази знижується після перенесеної хвороби, травми або операції, які стосуються тонкого кишківника. Серед захворювань, які пов'язують з розвитком вторинної лактазної недостатності:

Лікування цих захворювань може відновити рівень виробництва лактази і таким чином позбавити людину від неприємних симптомів. На відновлення вироблення ферменту знадобиться деякий час.

Також ризик розвитку вторинної непереносимості підвищується у людей, які проходили променеву терапію на органах черевної порожнини. В цю ж категорію потрапляють люди, у яких розвинулися ускладнення після хіміотерапії.

Вроджена непереносимість лактози

Як і первинна непереносимість, ця форма порушення передається у спадок. В даному випадку активність ферменту лактаза повністю відсутня вже при народженні. Вроджена недостатність передається від покоління до покоління за аутосомно-рецесивним типом успадкування. В даному випадку і батько, і мати передають дитині однаковий тип гену.

Іноді лактаза не виробляється в достатній кількості у недоношених діток. У цих малюків в тонкому кишківнику погано розвинені клітини, які виробляють фермент. Період кінцевого розвитку цих клітин припадає на кінець третього триместру.

Які симптоми непереносимості лактози?

Найпоширеніші симптоми – метеоризм, біль у животі, а також відрижка та водяниста діарея. У деяких з'являється свербіж навколо анусу. Тяжкість симптомів варіюється від людини до людини і залежить від того, скільки молока або молочних продуктів вона з'їла. Загалом чим більше лактози вжила людина, тим більше шансів, що вона проведе довгий час у туалеті.

Симптоми непереносимості лактози з'являються через одну або кілька годин після того, як людина вжила молочне або продукт, в якому міститься лактоза.

При первинній недостатності симптоми проявляються більш м'яко, ніж при вторинній. Найсильніше страждають люди, у яких вторинна форма порушення з'явилася після гастроентериту або хіміотерапії.

У дітей симптоми непереносимості лактози можуть проявлятися у вигляді затримки росту та розвитку. Хоча знову ж таки, це відбувається тільки у діток з вродженою формою недостатності. На щастя, вона зустрічається дуже рідко.

Лікування лактазної недостатності: що робити?

При первинній непереносимості необхідно розібратися, які саме продукти і в якій кількості можна вживати, щоб не провокувати симптоми. Для цього потрібно поступово пробувати різні продукти і по трохи збільшувати їх кількість.

Ступінь непереносимості лактози різниться від людини до людини. До того ж потрібно правильно обирати продукти. Багато хто добре переносить більш щільні молочні продукти, такі як сир, йогурт і тверді сири (Чеддер, Едам, Пармезан). Це пояснюється тим, що ці продукти повільніше переміщуються по кишківнику. Можна так само купувати безлактозне молоко, хоча воно значно програє за поживністю звичайному коров'ячому.

Разом з молочними продуктами можна приймати лактазу, яка продається у вигляді добавки. Однак за словами британських медиків, прийом цього ферменту не завжди є виправданим, до того ж не кожному його можна призначити.

Якщо лактазна недостатність проявляється при вживанні будь-якого молочного продукту, з раціону необхідно повністю виключити все молочне. В даному випадку потрібно уважно читати етикетки продуктів, адже в них може міститися прихована лактоза. Іноді її додають в такі продукти:

  • Хлібобулочні вироби,
  • Торти та інші солодощі,
  • Пластівці для сніданків,
  • Маргарин,
  • Соуси.

Виключення всього молочного часто призводить до дефіциту кальцію. Для того щоб отримувати достатню кількість цього мінералу, вживайте більше таких продуктів:

  • Брокколі,
  • Консервований лосось,
  • Соєве та рисове молоко,
  • Апельсини,
  • Ревінь,
  • Шпинат.

Тепер ви не тільки знаєте що таке лактазна недостатність, але й розумієте, що необхідно робити і як правильно підбирати продукти. Однак кожен з нас індивідуальний, тому багато хто потребує підбору персонального раціону. Якщо проблема непереносимості молочного цукру стоїть для вас гостро, звертайтеся до дієтолога.

Джерела:

  1. Lactose intolerance, Mayo Clinic,
  2. Lactose Intolerance, Patient.info,
  3. Lactose Intolerance - Topic Overview, WebMD.