В останні роки питання «Де знайти хорошого дієтолога» звучить все частіше, і це не дивно. Мода на надшвидкі дієти та методики харчування для схуднення та зміцнення здоров'я диктує свої умови. Як же зрозуміти, до якого саме фахівця піти, кого обрати?
Хто такий дієтолог?
Для початку з'ясуємо, хто може називати себе дієтологом. Перш за все, це людина, яка отримала спеціалізовану освіту в університеті. Але й цього ще недостатньо, щоб стати справжнім професіоналом у галузі дієтології. Хороший дієтолог навіть після закінчення навчання продовжує розвиватися та вчитися. Він постійно розширює свої знання, читає спеціалізовані наукові журнали, підвищуючи рівень кваліфікації.
Хороший дієтолог надає клієнту актуальну та науково обґрунтовану інформацію в галузі харчування. Він перетворює наукові дані у просту для розуміння форму та дає готові практичні рекомендації.
У багатьох склався стереотип, що дієтолог – це фахівець, який допомагає схуднути. Справді, сьогодні можна знайти величезну кількість курсів дієтолога в Києві, де навчають, як керувати вагою. Однак у кращому випадку таке навчання триває лише кілька місяців. Також на курсах не вчать, як працювати з людьми, у яких крім зайвої ваги є серйозні захворювання.
Область роботи дипломованого фахівця не обмежується позбавленням від зайвих кілограмів. Він не просто розробляє раціони для управління вагою, але й за допомогою дієтотерапії допомагає покращити стан здоров'я людини. Застосовуючи науково обґрунтовані рекомендації, фахівець у галузі харчування здатний значно покращити якість життя людини з найрізноманітнішими захворюваннями. Особливо дієтотерапія ефективна у боротьбі із захворюваннями травної системи, цукровим діабетом, хворобами печінки та нирок.
До сфери компетенції фахівця входять:
- Консультації в галузі харчування,
 - Оцінка потреби людини в поживних речовинах,
 - Розробка індивідуалізованого раціону з урахуванням медичних показників та особистих уподобань пацієнта,
 - Надання інформації про принципи збалансованого харчування, способи приготування їжі та читання продуктових етикеток,
 - Проведення досліджень у галузі харчування.
 
На що ж варто звертати увагу перед тим, як опинитися на прийомі у дієтолога? Нижче буде розглянуто кілька визначальних факторів, які допоможуть зробити правильний вибір.
Спеціальна освіта та досвід
Це найочевидніший фактор, про який вже говорилося вище. Хоча наявність диплома не завжди є показником професіоналізму, людина, яка кілька років вивчала науку про харчування, викликає більше довіри. Курси можуть дати базові знання, але їх недостатньо для роботи з людьми, які страждають від якихось хвороб.
Особливою перевагою клінічного дієтолога є те, що після закінчення навчання він проходить медичну практику. Це важливий досвід, який дає можливість одразу ж після захисту диплома застосовувати методи дієтотерапії з пацієнтами.
Чи призначає фахівець діагностику?
Не можна просто подивитися на людину, почути її скарги і відразу ж взятися за складання раціону. Хороший дієтолог практично в кожному випадку направляє пацієнта на діагностичні процедури. Це дає можливість оцінити стан здоров'я та визначити групу продуктів, від яких самопочуття пацієнта може погіршитися. Також залежно від результатів діагностики лікар зможе оцінювати динаміку змін та вносити корективи.
Підхід фахівця
При роботі з клієнтом та розробці плану харчування кожен лікар використовує свій підхід. Хтось вчить пацієнта рахувати калорії, а хтось рекомендує визначати кількість їжі на око. Один фахівець радить відмовитися від «нездорової» їжі, а інший використовує більш гнучкий підхід. Деякі фахівці дають мінімум інформації, а інші роз'яснюють пацієнту кожен момент. Важливо обрати саме того лікаря, чий підхід відповідатиме вашим вимогам.
Що повинно насторожити під час консультації?
Якщо вашою метою є схуднення і на прийомі у дієтолога ви отримуєте рекомендацію купити жироспалювач, варто шукати іншого фахівця. По-перше, експерт у галузі харчування легко складе раціон, з яким людина схудне без застосування добавок. По-друге, жироспалювачі можуть викликати побічні ефекти з боку травної, серцево-судинної та нервової систем.
Ще один сигнал – схвалення химерних «зіркових» дієт або розробка монодієти для схуднення. Коли раціон обмежений тільки гречкою або капустою, організм відчуває найсильніший стрес. Нестача вітамінів, мінералів, незамінних амінокислот та жирних кислот дуже швидко призведе до погіршення стану здоров'я та самопочуття людини.
Останній тривожний дзвінок – підтримка голодувань та дуже різкого схуднення. Грамотний фахівець не змусить клієнта голодувати, адже він знає які негативні наслідки це матиме для організму.
Якщо вам потрібен дієтолог у Києві, звертайтеся до Персомед до Соловей Ольга Леонідівна. Це фахівець, який незважаючи на свій чималий досвід продовжує розширювати свої знання та ефективно застосовує їх на практиці.
Записатися до дієтолога ви можете онлайн або зателефонувавши за одним з телефонів вгорі сайту.




